رکورد تفکیک زباله در شرق تهران شکست
چندي پيش سومين هايپرپسماند شرق تهران با شعار «پسماند خشك از شما، كالاهاي آشپزخانه از ما» در تكه هشتم پايتخت و ضلع جنوب ميدان هفت حوض افتتاح شد.
همشهري آنلاين - پريسا نوري: به گفته مدير اداره پسماند منطقه ۸، جانمايي خوب اين غرفه و ارائه كالاهاي متنوع با قيمت مناسب، موجب استقبال شهروندان از غرفه و در نتيجه افزايش آمار تفكيك زباله در اين منطقه از پايتخت شده است. براي اطلاع از كم و كيف فعاليت هايپرپسماند موفق منطقه ۸ به اين مركز سر زديم.
از سرويس قابلمه تا دستگيره
كانكس بزرگ هايپرپسماند منطقه۸ در پيادهرو خيابان آيت شمالي، بعد از ميدان هفتحوض، قرار دارد؛ جايي كه به دليل فراواني مغازههاي فروش پوشاك به راسته تجاري شرق تهران معروف است. روي بدنه كانكس بنرهايي با موضوع تفكيك زباله نصب و فضاي داخل در دو طرف قفسههايي تعبيه شده كه روي آنها انواع لوازم آشپزخانه، از سرويس قابلمههاي استيل و تفلون گرفته تا دستگيرههاي پارچهاي و ظروف شيشهاي و پلاستيكي و گوشتكوب، قرار دارد. جدول قيمتگذاري پسماند خشك مصوب سازمان مديريت پسماند شهرداري هم روي ديوار و مقال چشم مراجعهكنندگان نصب شده است.
به جاي زباله، كالاي آشپزخانه ميبرم
ساعت ۱۰ صبح است و حدود يك ساعت از شروع فعاليت اين مركز گذشته كه خانم ميانسالي با يك كيسه پر از بطريهاي پلاستيكي و قوطيهاي فلزي نوشابه از راه ميرسد. مسئول غرفه بعد از وزنكشي كيسه را در انباري پشت سرش كه محل انباشت پسماند است ميگذارد و با ماشينحساب عددي را جمع ميزند و چيزي در دفتر حساب مشتريان مينويسد. سپس رو به او ميگويد: «خانم غفاري اين ماه حسابتان ۴۶ هزار تومان شده، اگر ميخواهيد در ازايش كالا ببريد.»
در حالي كه خانم غفاري به طرف قفسههاي كالا ميرود، سر صحبت را با او باز ميكنيم و از چرايي مراجعهاش به اين غرفه ميپرسيم. او ميگويد: «از وقتي غرفه هايپرپسماند در اين محله باز شده زبالههاي خشك را در خانه جدا ميكنم و چند روز يكبار براي تحويل به اينجا ميآورم و تقريبا ماهي يكبار در ازاي زبالهها، كالاهاي آشپزخانه ميگيرم.»
او ادامه ميهد: «البته قبلا هم پلاستيك فلز، كاغذ و همه جور زباله خشك را جمع ميكردم و به ماشينهاي ملودي ميدادم ولي گاهي كه خانه نبودم يا متوجه صداي ملودي نميشدم، ناچار آنها را كنار مخازن زباله ميگذاشتم، اما حالا با افتتاح اين مركز پسماند كارم آسان شده است.»
يكي ديگر از مراجعان بانوي جواني است كه در ازاي تحويل يك كيسه اسباببازي شكسته و شيشه نوشابه و قوطي فلزي يك دست ليوان شيشهاي ميخرد. او كه معتقد است جانمايي مناسب غرفه در يك نقطه پر رفت وآمد و تنوع لوازم ارايه شده در آن باعث تشويق شهروندان به تفكيك پسماند شده ميگويد: «قبلا همه زبالهها را دور ميريختم اما از وقتي كه در ازاي ارايه آنها وسايل آشپزخانه ميگيرم، انگيزهام براي تفكيك زباله خشك زياد شده است.»
۵۰۰ مشتري ثابت داريم
در مدتي كه در هايپرپسماند منطقه ۸ بوديم متوجه شديم اغلب مراجعهكنندگان به اين مركز زنان و مردان مسن هستند. مسئول غرفه با تاييد اين موضوع ادامه ميدهد: «جوانها صبح سر كار هستند و عصرها به اينجا ميآيند و گاهي به قدري سرمان شلوغ ميشود كه مراجعان ناچارند در صف بايستند.»
او با اشاره به دفاتري كه حساب و كتاب مشتريها را در آنها نوشته، ميافزايد: «حدود ۵۰۰ مشتري ثابت داريم كه اسم و كد اشتراكشان را در دفتر يادداشت كردهايم و بقيه مشتريهايمان گذري هستند.» اين را ميگويد به سراغ مراجعاني ميرود كه با كيسههاي و جعبههايي پر از زباله خشك از راه رسيدهاند و منتظر وزنكشي هستند.
لطفا عكس نگيريد!
در ميان مراجعان غرفه زن و شوهري از صندوق عقب خودرويشان چندين گوني و كيسه بزرگ پر از زباله خشك بيرون ميكشند و به مسئول غرفه ميسپارند. با آنها صحبت ميكنيم تا اجازه بگيريم عكسشان را بگيريم و گفتوگوي كوتاهي داشته باشيم كه مخالفت ميكنند و ميگويند: «تفكيك زباله كار خوبي است، اما دلمان نميخواهد آشناها باخبر شوند چون ممكن است فكرهاي ديگري كنند.»
راهاندازي ۴ مركز تفكيك پسماند در منطقه
عرضه كالا و لوازم آشپزخانه در ازاي تحويل پسماند خشك از شهروندان، از جمله طرحهايي است كه در چشمانداز برنامه سوم توسعه شهري و با هدف تفكيك پسماند از مبدا و تسريع فرايند بازيافت در مناطق مختلف پايتخت اجرايي شده است. «محمد رفيعي» رييس اداره پسماند شهرداري منطقه ۸ با بيان اين موضوع ميگويد: «بر اساس اين طرح يك مركز گلماند (دريافت گل و گلدان به ازاي تحويل پسماند خشك) و ۳ هايپرپسماند (دريافت كالا و لوازم آشپزخانه به ازاي تحويل پسماند خشك) در منطقه به بهرهبرداري رسيده تا با ارايه خدماتي متناسب با نياز شهروندان، آنها را به تفكيك پسماند از مبدا تشويق كنند.»
جمعآوري ۲۹ تن زباله خشك در ماه
رييس اداره پسماند شهرداري منطقه ۸ دلايل استقبال شهروندان از غرفه هايپرپسماند منطقه را اينطور برميشمارد: «آموزش مستمر و هدفمند شهروندان توسط كارشناسان اداره پسماند، جانمايي هايپرپسماند در ميدان هفت حوض به دليل تردد شهروندان و همچنين ارايه اقلام آشپزخانه و توجه به نياز خانمهاي خانهداركه متولي اصلي تفكيك زباله از مبدا هستند باعث موفقيت اين غرفه شده به طوري كه روزانه ۴۰۰ كيلوگرم پسماند خشك در اين غرفه جمع ميشود.»
رفيعي درباره رشد چشمگير تفكيك پسماند اين منطقه در ماههاي اخير ميگويد: «مقدار پسماند خشك جمعآوري شده در غرفههاي منطقه۸ به ۲۹ تن در ماه رسيده كه ۱۲ درصد از زبالههاي اين منطقه را تشكيل ميدهد.»
او ميافزايد: «با توجه به اينكه منطقه ۸ جزو مناطق كوچك و كحم جمعيت پايتخت است، اين رقم عدد قابل توجهي است و به نوعي ركوردشكني محسوب ميشود، اما در چشمانداز برنامهها و فعاليتهاي آتي اين اداره تلاش ميكنيم در ماههاي آينده آن را افزايش بدهيم.»
منبع : همشهري آنلاين