«فرش عرش»، پرترهای درباره یک کارآفرین
روحالله توکلی کارگردان «فرش عرش» میگوید: تماشای مستندها هنوز به یک پدیده قابل دسترس و همگانی تبدیل نشده است. به گزارش سینماخانه و به نقل از ستاد خبری شانزدهمین جشنواره بینالمللی «سینماحقیقت»، روح الله توکلی کارگردان مستند «فرش عرش» درباره این اثر خود گفت: «فرش عرش» پرترهای درباره یک تاجر، بافنده و کارآفرین فرش اصفهانی […]
روحالله توکلی کارگردان «فرش عرش» میگوید: تماشای مستندها هنوز به یک پدیده قابل دسترس و همگانی تبدیل نشده است.
به گزارش سینماخانه و به نقل از ستاد خبری شانزدهمین جشنواره بینالمللی «سینماحقیقت»، روح الله توکلی کارگردان مستند «فرش عرش» درباره این اثر خود گفت: «فرش عرش» پرترهای درباره یک تاجر، بافنده و کارآفرین فرش اصفهانی است که در یک سفر به عتبات عالیات و در نجف اشرف در حس و حال خود متوجه میشود که فرشهای آنجا در شان فضای موجود نیستو تصمیم میگیرد تا فرشهایی ببافد و به آنجا اهدا کند.
وی ادامه داد: به خاطر شرایط و موقعیت با سختی به اندازهگیری صحن ایوان میپردازد و به ۸ متر و ۴۰ سانت میرسد اما در مرحله بافتن متوجه میشود که انگار در محاسبات خود دچار مشکل شده است و فرشی که دارد بافته میشود، ۸ متر است و درنهایت تصمیم میگیرد که کار را در ۸ متر تمام کند و درنهایت بعدا ۴۰ سانتی متر را به آن اضافه کند. در سفری که مجدد به عتبات عالیات میرود با تولیت آنجا صحبت میکند و با استقبال آنها مواجه میشود و به او اجازه داده میشود تا بتواند عکس بگیرد و با ابزار و وسایل، اندازهگیری دقیقی داشته باشد و بعد از اندازهگیری دقیق خود در مییابد که متراژ مدنظر ۸ متر است و با این اتفاق متوجه میشود که دست دیگری در کار بوده است و بعد از اهدا کردن فرش اولی تصمیم میگیرد که حرمهای دیگر را نیز مفروش کند.
این مستندساز درباره مشکلهای مسیر تولید خود بیان کرد: چون مراحل را از ابتدا ضبط کردیم، بزرگترین مشکلی که با آن مواجه شدیم محدودیت تصویربرداری در برخی از اماکن بود و نکته دیگر اینکه طبیعتا هرچقدر تولید طولانی شود و متوقف شود و دوباره از سرگرفته شود، برای فیلمساز مشکلساز خواهد بود.
بیشتر بخوانید : قالیشویی تسلیحات
توکلی افزود: نسخه نهایی این مستند ۳۱ دقیقه است و حدودا ۳ سال کل پروسه تولید تا تدوین این مستند طول کشید.
کارگردان «فرش عرش» با اشاره به دسترسی سخت به برخی از مستندها توضیح داد: شخصا پیگیر مستندهای مختلف هستم و متاسفانه برخی از مستندهایی که فاخر هستند و در جشنوارههای مختلف نیز مورد اقبال قرار میگیرند در دسترس نیستند و بسیار سخت میتوان به آرشیوهای مستند دست پیدا کرد که این یکی از معضلات بزرگی است که اگر مرتفع شود میتواند کمک کننده باشد.
توکلی درباره جشنواره «سینماحقیقت» نیز مطرح کرد: وجود جشنوارهای مانند «سینماحقیقت» از اتفاقهای بسیار خوب است. فضای تخصصی که برای ارایه شدن فیلمها و دیده شدن مستندسازان بسیار حایز اهمیت است و باعث ایجاد انگیزه در مستندسازان میشود. واقعیت امر این است که «سینماحقیقت» تاثیر بسیاری در فیلمها دارد و باعث میشود که موردتوجه قرار بگیرند و همین امر باعث میشود تا مستندساز کار بعدی خود را نیز با قدرت بیشتری پیش ببرد.
روح الله توکلی در پایان گفت: به عنوان نکته پایانی دوست دارم مطلبی را بیان کنم. مستندسازانی که شغلشان تولید مستند است و از این طریق امرارمعاش میکنند و نهایتا یکی دو کار حرفهای در سال انجام میدهند و با برآوردهایی که وجود دارد، شرایط مناسبی را پشت سر نمیگذارند. اگر امکانی وجود داشته باشد و جاهایی مانند خانه مستند، «سینماحقیقت» و حوزه هنری و… با این مستندسازان همکاری کنند، بسیار خوب میشود. بالاخره کسانی که در جشنوارهای مانند «سینماحقیقت» وارد میشوند یعنی کار خود را بلد هستند و در این حوزه تخصص دارند و سطح آنها نیز در این جشنواره مشخص میشود. با وجود این مطلب اگر بتوانند با این مراکز و موسسات بیشتر از حال حاضر همکاری داشته باشند و سفارش بگیرند، بسیار خوب میشود. زیرا دغدغه فکری و ذهنی آنها به سمت رفع گرفتاری امورات مالی و… میرود و نمیتوانند آن چنین که شایسته است به اثر خود بپردازند. امیدوارم این فضاها و مکانها بتوانند در قالب همکاری و سفارش با این مستندسازان کار کنند تا تمام همکاران من نیز بتوانند با قدرت بیشتری پیش بروند.
شانزدهمین جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» از ۲۰ تا ۲۵ آذرماه به دبیری محمد حمیدی مقدم در حال برگزاری است.
منبع : سینما خانه